Resipi | Makaroni Bakar

assalamualaikum ! 
sebelum aq mulakan apa2,, nak tanya dulu.. korang suka makan makaroni x? suka x? >.<  kalau diikutkan.. aq pon x berapa nak suka sgt makan makaroni ni , lebih2 lagi makanan yg dibakar ! pelease.... haha *menjedik pulak* ok, sebelum tu,, meehhh sini aq tunjukkan makaroni bakar hasil air tangan kakak aq ! (bangga sekejap) sebenarnya ,, baru semalam aq n mak aq tengok kakak aq tertonggek tonggek kat dapur dok buat makaroni bakar . 

nampak ni? haaa !! ni baru diangkat dari oven ye kakak n abg2 comell ~~ 

disini,, aq nak kongsikan resipi kakak aq kat korang2 semua . kalau teringin nak buat,, try la.. dijamin sedap ! hahaha... :D

BAHAN-BAHAN :-

 Makaroni
Tomato Puree (1 biji ) tp, kalau rasa nak byk, letak la.byk2 pon boleh..
Bawang besar ( 1 biji )
Sos Prego ( 1 tin kecik )
Cheese Chedar ( terpulang kat korang nak cheese ape )
Daging Cincang ( ikut selera korang la )
Susu UHT ( perisa tambahan, x de pon x pe~ )


CARA-CARA :-
Rebus / celur makaroni , one more.. jgn lupe letak minyak untuk elak melekat pada kuali .
knpe aq ckp kuali?? sbb,, aq rebus dlm kuali.. ( mkn utk org ramai) 
boleh paham??? GOOD ! 


Seterusnya,, tumis bawang sehingga naik bau. 
Masukkan daging, tomato puree( dipotong dadu) , sos prego, susu UHT, dan masukkan makaroni yg telah diclur td. Gaul . 

Masuk ke dlm bekas ( yg tahan api ) sbb nnti nak bakar. kalau guna bekas plastik, x pasal2 cair dlm oven tu nnti ! 
Taburkan cheese kat ats makaroni td .
Bakar. 

hmmm ~~ dah selamat dibakar . maaf,, oven dah lama.. sejak dlm perut mak aq lagi !

SEBELUM TU
.
.
yg ni sos prego n susu UHT yg aq ckp tadi. tp terpulang kpd korang semua nak guna susu UHT jenama ape pon ...

korang tabur cheese ikut gaya korang yer.. ini gaya mak aq . :p

kegunaan lidi tu,, untuk 'tarik-tarik' cheese tu merebak ke tempat lain. 

nah ambikkk ni !! dah siap pon air tangan kakak aq . haha. 

ok2, x pe.. resipi pertama dah habis dikongsikan.. nnti kalau aq free lagi,, aq take picx then terus upload here ok ! sape x nak sudaahhh !! haha..
assalamualaikum..
thanks for reading this entry.. :)







3 comments:

  1. Laa tk makan macaroni ke? Next time klau kakak u buat lg bgtaulah CiM.

    ReplyDelete
  2. hmm.. try la buat,,,, insyaallah sedap.. heee~~

    ReplyDelete